Friss hírek

Ez a fejlesztés a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács Elõzetes Regionális Fejlesztési Programja keretében, a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával valósul meg.

2011.10.28. 14:06

Lejárt megváltási idejű sírhelyek

a temető üzemeltetőjének felhívása

FELHÍVÁS

a Sztaravodai úti köztemetőben lejárt sírhelyek rendezésére

 

Tisztelt Hozzátartozók!

A helyi előírások szerint a temetési helyek feletti rendelkezési jog határozott időre szól, melynek időtartama koporsós sírok esetében 25 év, urnafülkék esetében 10 év. A rendelkezési jog – a megváltási díj megfizetése esetén – ugyanennyi időre ismételten meghosszabbítható.

A köztemetőben – a folyamatos figyelemfelhívások és hirdetmények ellenére – sok sírhely rendelkezési joga lejárt.

A temető üzemeltetője a temető bejáratánál található hirdetőtáblán folyamatosan közzéteszi azoknak a sírhelyeknek a listáját, amelyek esetében a megváltási idő már eltelt. 2010. nyarán a helyi sajtóban (Szentendre és Vidéke) a név szerinti közzététel is megtörtént. Ennek ellenére még mindig nagyon sok rendezetlen sírhely található a temetőben.

A sírhely újraváltásának elmaradása nagyon sok problémát okoz. Elsőként említhető, hogy a temető fenntartásának fedezetét a megváltási díjak biztosítják. Ennek elmaradása a fenntartási feladatok elvégzését nehezíti. Legalább ugyanekkora probléma a rendelkezésre álló sírhelyek alacsony száma. Az új köztemető építése ugyan folyamatosan zajlik, évekbe telhet még azonban, amíg azt birtokba lehet venni. A harmadik probléma, hogy a meg nem váltott sírhelyek között számos gazdátlan, romló állapotú, elhanyagolt sír található, mely a temető összképét rombolja, a szomszédos, rendezett sírhelyek látogatóit zavarja.

A hatályos törvényi előírások szerint ha a megváltási idő eltelt és azt nem hosszabbítják meg, a temető üzemeltetője a temetési helyet megszüntetheti.

Jelen felhívásunk célja, hogy mielőtt az Üzemeltető a lejárt sírhelyek megszüntetését elkezdi, még egyszer felhívjuk minden érintett figyelmét arra, hogy a lejárt sírhelyeket újra kell váltani. Amennyiben erre nem kerül sor, a fentiekben felsorolt okok miatt – időrendi sorrendben – az Üzemeltető intézkedni fog aziránt, hogy a lejért sírhelyek újbóli felhasználása megtörténhessen.

A lejárt sírhelyek listája megtalálható a köztemető hirdetőtábláján, az üzemeltető (Oleandro Kft.) köztemetőben található irodájában, valamint a lenti linkre kattintva. Kérjük az érintetteket, hogy hozzátartozójuk sírhelyének újraváltása érdekében mielőbb keressék az Üzemeltetőt az irodában személyesen munkanapokon 9-15 óráig (az ünnepekre tekintettel október 29-től november 1-ig is folyamatosan lesz félfogadás) vagy a 26-303-015, vagy a 20-2655-911 telefonszámon.

 

Lejárt rendelkezési idejű sírhelyek listája

 

Oleandro Kft.

temetőüzemeltető

Regisztráció Elfelejtett jelszó

Interware logo